Monday, November 24, 2008

Kodune ülesanne

  1. Uuri välja viimastel aastakümnetel noorte slängi tulnud sõnade tšillima, hängima, cool, look, trend, image tähendus. Mida tähendavad need eesti noorte slängis? Kuidas saavad Sinu vanemad nende sõnade tähendusest aru? Kirjuta mõiste selgitused (sõnaraamatu tähendus, noorteslängis tähendus, vanemate arusaam) oma ajaveebi.
  2. Siinse postituse kommentaari kirjuta vähemalt 5 lausega, kuidas suhtud selliste sõnade tarvitamisse ja kas nende sõnade kasutuselevõtt on vajalik või mitte.

16 comments:

Eva said...
This comment has been removed by the author.
Eva said...

Suhtun nende sõnade tarvitamisse positiivselt.Ma arvan et nende sõnade kasutuselevõtt ei ole otseselt vajalik, kuid noortele käepärasem ja mugavam viis suhtlemiseks.Slängi eesmärk on muuta pikad või noorte jaoks nõmedad sõnad lühemaks ja suupärasemaks. Släng muutub aja jooksul ja see võib erinevates kohtades erinev olla. Mul pole selle vastu midagi.Kõik noored kasutavad slängi.Kes vähem, kes rohkem.

Karima said...

Minu arvates aitab släng noorte eneseväljandamisele kaasa. Ma arvan ,et iga inimene võib rääkida nii nagu ta ise tahab ,kui see kellegile teisele kahjulik ei ole. Enamus tänapäeva noori kasutab slängi. Ja isegi kui keegi tahaks seda väljakasvatada oleks selleks juba liiga hilja. Ma arvan, et släng on osa tänapäeva ühiskonnast.

Karolin said...
This comment has been removed by the author.
hannaloora said...

Olen eva-theresa ja karimaga nõus , aga ma arvan , et neid sõnu ei peaks kindlasti kasutusele võtma. Ise ei kasuta ka selliseid väljendeid ja inimesed kes neid väljendeid kasutavad ei tundu ka väga mõistlikud .

Pätsu said...

No minu meelest pole neid midagi viga:)Täitsa normaalne. Nende kasutuselevõtt ei ole nii vajalik, et kõik peavad neid sõnu kasutama,kõik ei pea. Need on noortele omapärasemad sõnad. Slängi mõte on see, et noored ei peaks rääkima pikkade lausetega, vaid neile suupärasemate sõnadega.Need sõnad muutuvad aeg ajalt.

jissepo said...
This comment has been removed by the author.
jissepo said...

No minu meelest pole neid midagi viga. Nende kasutuselevõtt on nii vajalik, et kõik peavad neid sõnu kasutama. Need on noortele omapärasemad sõnad. Slängi mõte on see, et noored ei peaks rääkima pikkade lausetega
.Need sõnad on ja jäävad muutuvad aeg ajalt.

Karolin said...

Samuti suhtun ka mina nende sõnade kasutamisesse positiivselt. Need ei ole ja arvatavasti ei saagi vist eesti keeles reeglipäraseks, kuid on väga suupärased. Arvan, et peaaegu kõik noored kasutavad neid sõnu ning oletatavasti saavad ka vanemad inimesed noortepärastest väljenditest aru. Vähemalt ligilähedalegi.

Liisa said...

Minu arvates on selliste sõnade kasutamine väga mõtetu. Mina neid ei kasuta ja ei hakka ka kasutama. Pigem kasutan õigeid eestikeelseid sõnu . (:

Iris . said...

Minu meelest on nende sõnade kasutuselevõtt iga noore enda otsus. Mina ise ei kasuta neid eriti. Samas, inimesed kes neid tihedalt kasutavad pole just kõige meeldivamad ja intelligentsemad. Siiski ei saa kedagi eelaarvamuse põhjal hukka mõista. Noored tunnevad end kindlasti mugavamalt suheldes iseendale meeldivas ja mugavas keelepruugis.

Unknown said...

Mina suhtun nendesse HÄSTI.
Neid ma vägapalju ei kasuta kuid vahel tuleb ette. Ma arvan, et noored võiksid ksautada veel sügavamat slängi.
Mulle meeldiks kui noorten ja täiskasvanutel oleksid erinevad keeled. Ma arvan et släng on lahe!

Kata said...

Mul pole midagi eriti slängi kasutamise vastu. Mina ise neid sõnu ei kasuta. Igaüks otsustab ise, milliste sõnadega ta räägib. Inimene ei pruugi igas varjandis slängi kasutada, aga mõnikord iga noor räägib paratamatult vahest slängis. Tavaliselt jääb inimestel nendest noortest, kes pidevalt slängis räägivad mulje, mis ei ole otseselt meeldiv.

Õp Meeli said...

Ma arvan, et selliste sõnade kasutuselevõtt oleks mõtetu. Iga üks teab, mis keeles või mis slängis ta räägib. Mina suhtun sellistesse sõnadesse hästi. Eriti mina ise neid sõnu ei kasuta. Mõnikord jättab nende sõnade kasutamine tibiliku mulje.

Kristo said...

Ma ei suhtu nende sõnade kasutamisse halvasti, kuid ise neid ei kasuta. Ma arvan, et see on igaühe enda teha kas ta kasutab uuema aja slängi sõnu või mitte. Need sõnad on enam jaolt ikkagi pärit inglis keelest ja ma arvan, et neid pole mõtet kasutusele võtta. Las iga üks vaatab kuidas ise räägib.

Anonymous said...

Minuarust ei ole sellega midagi viga kui keegi niimoodi slängi kasutades räägib.Ise neid sõnu ei kasuta, sest olen harjunud ikka puhtat eesti keelt rääkima.Igaüks otsustagu ise.